Photoshop Designer
Memaparkan catatan dengan label tips blog. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tips blog. Papar semua catatan

3 Julai 2012

Taktik Menulis Blog

6 Teknik Menulis Blog


Salah satu kepentingan blog anda merupakan kandungan blog anda yang menarik. Jadi ada beberapa tips yang penting dalam menulis kandungan blog anda.

1. Menulis kandungan yang bermakna dan menarik. Ia dapat menarik minat kepada pembaca blog anda untuk melihat kembali posting anda yang seterusnya.

2. Membuat topik yang konsisten dan memenuhi kehendak pembaca blog anda supaya mereka mengikuti anda dari semasa ke semasa.

3. Seterusnya, Jujur dalam setiap posting anda. Jangan menipu pembaca blog anda. Ini boleh mengakibatkan ketidakselesaan pembaca untuk mengunjungi blog anda.

4. Kemudian, kongsi kandungan blog anda dengan blogger yang lain seperti share link. Ia juga dapat meluaskan lagi hubungan anda dengan rangkaian rakan-rakan blog yang lain.

5. Letakkan image di setiap kandungan blog anda. Ia dapat menarik pembaca blog anda untuk membaca dengan lebih lanjut. Dan juga pastikan gambar relevan dengan kandungan blog anda dan letakkan gambar milik anda sendiri atau bukan gambar copyright

6. Akhir sekali, pastikan anda menulis kandungan blog yang memberi keselesaan kepada pembaca. Contohnya membuat perenggan yang pendek ataupun membuat list (bullet;number)

14 Mac 2012

Tutorial Letak Shoutbox Facebook Dalam Blog

Tutorial Letak Shoutbox Facebook Dalam Blog



1. Pergi ke link developer live-stream facebook >>





2. Masukkan URL blog korang seperti gambar di atas atupun adjust size shoutbox korang.


3. Click Get Code.




4. Gambar yang ada border merah di bawah korang letakkan selepas <body attribute. Jangan lupa tukar APP_ID korang






5. Jika keluar error seperti dibawah:


Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly. XML error message: The reference to entity "appId" must end with the ';' delimiter.


gantikan  "//connect.facebook.net/en_US/all.js#appId= APP_ID &xfbml=1";
kepada   " /connect.facebook.net/en_US/all.js#appId=APP_ID&amp;xfbml=1";


6. Manakala border biru korang masukkan dekat design >> add a gadget >> html/java script


7. Save dan siap korang punya shoutbox facebook.




8. Kalau korang xda lagi apps fb. Maka korang kena buat satu mcm gambar kat bawah. Link nak create new application ada masa korang click get code pada gambar no 2 di atas.







Extra >> Autohide Shoutbox Facebook
Semasa add gadget letakkan script border yang berwarna biru seperti gambar di atas pada text yang berwarna merah.


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

[SCRIPT FACEBOOK LETAK KAT SINI]

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close/tutup]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

Kalau tak paham boleh tanya :D . Jgn lupa LIKE fanpage acik ;P

3 Mac 2012

Ping Entry Di BLOGR.MY | Mudah Dan Berkesan

Ping Entry Di BLOGR.MY | Mudah Dan Berkesan 



Salam, kepada pembaca semua yang minat ping entry blog. Silalah ke BLOGR.MY
Sebab apa mudah dan berkesan? Hanya perlu login via Twitter dan Ping. Tak perlu nak retrieve feeds post kita. Cepat je nak ping. Bermacam kategori entry untuk di sertakan bersama.
Happy Ping...Sekian,Wassalam



 

17 Februari 2012

Awesome Impression Google Webmaster

Awesome Impression Google Webmaster 


 

Thanks google search engine, I'll remember my trainer said "If you work on google company all your life will be paid by google include your car, your food, your shopping bag, and everything". I hope i can be a workers for google company ;p. 

See my google robot ;p



5 Oktober 2011

Jaga Hati, Jaga Niat Sebelum Post Blog

Jaga Hati, Jaga Niat Sebelum Post Blog 

 


Salam, Jaga Hati, Jaga Niat Sebelum Post Blog. Tak nak la acik tengok entry blog yang menimbulkan pepecahan, fitnah, dan lain-lain :). Biarla tajuk post kita tak "HOT" asalkan kita tak terbabit. ;D

9 September 2011

Bila Blog Kena Kutuk

Bila Blog Kena Kutuk 

 


Salam, "Ko ingat blog ko bagus ker?, blog ko ni dahla serabut, tajuk tah hapa2. Ada lak letak muka ko yang tak hensem tu. Dahla kaler blog bukan main terang, pening aku tengok. Haihhh, aku naik menyampah tengok blog ko. " Kata Ali kepada Salmi.

Inilah satu situasi dimana blog kena kutuk dengan orang lain. Kadang ade yang betul di sebalik kutukan, kadang ade yang dengki takpuas hati, menyampah, meluat, melihat blog korang.  Apa2 pun acik nak pesan wat post tu janganla terOVER sangat. hehe. wat blog simple2 je. yang penting ISI yang berinfomasi dan jgn gosip sgt. Korang ade pgalaman blog korg kena kutuk kat shout ke, kat comment ke atau kat mana2 =D? 

6 September 2011

Bila Entri Tiada Komen

Bila Entri Tiada Komen 

 

Salam, "halamak. Entri acik tak de orang yang sudi nak komen la. macamane acik nak wat ni.
macamane nak popularkan blog acik ni bagi ramai yang komen macam2."
kata mamat si baju merah tu.

Secara amnya, ade yang suka entrinya di komen. Dan ade juga yang tak suka entrinya di komen. Mengikut jenis blog la. Kadang2 ade jugak blog yang memerlukan feedback atau respon dari pembaca. Kebanyakkannya respon dari pembaca ni la yang penting bagi  melihat apa yang patut diubah dan apa yang tak perlu diubah. Perasaan? mestila ade yang hampa bila entrinya tiada komen, sampaikan yang  buang komen entri. Kalau tanya acik, mestila acik suka korang komen...
selamat berblogging =). 

1 September 2011

Update Blogger Interface



8 Ogos 2011

Arghhhh Semaknya Blog Aku

Arghhhh Semaknya Blog Aku 

  

Salam sejahtera, selamat berpuasa. apa kelebihan dan keburukkan meletak terlalu banyak widget di dalam blog? mungkin nak dapatkan backlink kot. Ntahla, acik pun kdg2 terpikir apa yang best nye letak header besor gedapak sampai 500px kelebaran dan ketinggiannya. Sebenarnya acik wat topik ni sbb acik pki broadband aje pun, bila masuk blog yang lain kadang2 lambat page load. Acik nak tanya pendapat korang la tentang blog yang semak dengan pelbagai widget.. ada cadangan atau bantahan? 

2 Ogos 2011

Update: Customize Your Favicon

Update: Customize Your Favicon 




 

Seperti yang diumumkan pada bloggerdraft. Korang lebih mudah menukar favicon korang dalam format (JPEG, PNG, GIF, dll). 

 




29 Julai 2011

Kelebihan Post Blog Setiap Hari

Kelebihan Post Blog Setiap Hari 


  • Mendapat lebih banyak post di dalam link enjin carian
  • Mendapat lebih banyak entry point di dalam social media seperti twitter dan facebook
  • Mendapat lebih banyak jaringan subscriber (pelanggan) di dalam RSS atau feed

28 Julai 2011

Update: Backup Keseluruhan Blog

Update: Backup Keseluruhan Blog 


Blogger telah memperkenalkan cara import dan eksport dengan mudah supaya korang semua boleh menyimpan salinan korang dalam format xml. Masuk ke Dashboard>Settings> Basic dan blog Eksport / Import 

 Simpan file xml dalam folder yang sesuai dalam komputer korang dan menggunakannya untuk eksport ke blog korang jika keadaan memerlukan. Mengenai percetakan sebagai fail PDF dan juga salinan keras, Blogger telah bekerjasama dengan Blog2Print untuk blogger menukarkannya kepada format pdf. Ingat tu, jangan lupa backup korang punya blog

Update: 
HTTrack Website Copier - freeware yang membolehkan korang backup image, html dan lain2.
Blog Collector - software yang membolehkan korang backup blog korang

25 Julai 2011

Kelebihan Blog Comment

Kelebihan Blog Comment 


penting sangat ke blog komen ? banyak kelebihan bila kita komen blog kawan-kawan kita. komen kat blog orang len pon bleh dapat backlink free jer...ni acik nak cite blog komen dapat gak mengetahui kehendak, pandangan serta idea dari pembaca blog kita. Dari situ leh timbul idea kita nak ubah apa yang patut..

"aku dah komen blog ko, ko tak komen blog aku pun" , kata Ali.

jangan risau sangat la kalau orang len tak komen blog kita. yang penting update blog mesti tiptop...untuk pengetahuan korang , Google , Yahoo dan search engine yang lain pon suka entri yang banyak komen...

19 Julai 2011

Blog Pilihan Hatiku

Blog Pilihan Hatiku 

Salam sejahtera, ni antara blog yang aku penah kunjungi dan diorang kunjungi...sebenarnya banyak lagi list blog. nanti aku updatekan..senang2 lawat diorang ye ;)

info: click button mouse kat tengah untuk open link in new tab
  1. Ardini Humaira
  2. dePalma SP
  3. Tulips
  4. Wahidah
  5. Jann and her life
  6. Husna suka pada muzik
  7. fakta dan cerita menarik
  8. hentam sendiri
  9. siti mahizan
  10. cik dil
  11. Lacus Cycln
  12. yatie
  13. aiza's blog
  14. hanya cerita kita
  15. mylifeismine
  16. haslynda lyn
  17. bumblepink
  18. ilya leya
  19. ayu kammaz
  20. akupipau
  21. vanillacheze.com
  22. arezleen.blogspot.com
  23. norhisham-nordin.blogspot.com
  24. ekahafizy.blogspot.com
  25. filetram.com
  26. ladydyla.com
  27. andrik-mcvean.blogspot.com
  28. hayatun-fadzila.blogspot.com
  29. nadiamashuri.blogspot.com
  30. akukawinorangkuale.blogspot.com
  31. anuarmenulis.blogspot.com
  32. catatankehidupanain.blogspot.com
  33. cikgufiq.blogspot.com
  34. sweetlikewhat.blogspot.com
  35. yuhusayso.blogspot.com
  36. akuzealous.blogspot.com
  37. bambam-story.blogspot.com
  38. didazman.blogspot.com
  39. faizahramli.blogspot.com
  40. fifth-october.blogspot.com
  41. gadisgula-gula.blogspot.com
  42. ibaimerepek.blogspot.com
  43. izatie91.blogspot.com
  44. kokserkokdam.blogspot.com
  45. lunalanun.blogspot.com
  46. makincik.blogspot.com
  47. mizztina.blogspot.com
  48. munajatcinta88.blogspot.com
  49. zackzukhairi.blogspot.com
  50. aishahjahed90.blogspot.com
  51. amalinazlan.blogspot.com
  52. cikimon.blogspot.com
  53. kiratkushowt.blogspot.com
  54. inimyapunye.blogspot.com

18 Julai 2011

Jom Join Google+ Project

Jom Join Google+ Project 


Salam sejahtera, wah macam2 lagi project google+ ni. rugi kalau tak join. Bleh browse circle kawan2 anda. Bleh hangout dengan kawan2 yang lain melalui chat dan webcam. macam2 benda boleh kongsi. Lepas tu leh share feeds antara kawan2...try tengok ;)

5 Julai 2011

Kepentingan Enjin Carian

Kepentingan Enjin Carian 

Salam sejahtera, Enjin carian ialah sebuah pangkalan data yang menyimpan pautan-pautan laman web dan kata kunci. Apabila anda menaip kata kunci 'tips blog' pada Google atau Yahoo atau Bing misalnya, enjin carian akan mencari kata kunci yang dimasukkan dengan kata kunci yang terdapat di dalam indeks pangkalan data.

Oleh itu, kita patut meletakkan indeks blog kita ke dalam enjin carian supaya setiap carian oleh pengguna lain akan terpaut dalam blog kita contohnya seperti gambar di bawah.



Selain itu saya nak tunjukkan resource dari search traffic di bawah 

kalau nak tahu mcmane nk submit index blog atau sitemap ke enjin carian. cube tgk disini>>
tak tahu boleh tny..

19 Jun 2011

Related Post No Thumbnail

Related Post No Thumbnail 


(backup/download template anda terlebih dahulu)

Step


1. Dashboard >> Design >> Edit HTML
2. Copy code di bawah dan pastekan sebelum </head>



3. Kemudian copy code dibawah.
4. Copy/paste dibawah line <data:post.body/> atau <div class='post-body'>




5. Save template. ok siap !

Apa Itu Blog This?

Blog This!






Salam sejahtera. Penah ke korang dengar Blog This!. Memang nampak pelik kan? Jadi aku nak share dengan korang.

Apa itu Blog This!
Blog This adalah satu extension Chrome. Anda boleh mencarinya di Chrome Web Store. Ianya hanya available untuk browser Google Chrome.


Bagaimana penggunaan Blog This!
Apabila anda melayari blog atau post yang menarik. Anda boleh postkan ke blog anda dengan hanya satu click. Mudah bukan?

Untuk mengetahui informasi yang lebih lanjut, layari buzz.blogger.com

Selamat berblogging!

17 Jun 2011

Kepentingan Perhubungan Baik Sesama Blogger

Kepentingan Perhubungan Baik Sesama Blogger





Salam sejahtera. Di sebalik persoalan apakah kepentingan perhubungan baik sesama blogger? Apakah maksud kepentingan perhubungan baik sesama blogger? Ianya bermaksud antara blogger tidak ada caci mencaci, permusuhan, tikam belakang, dengki, khianat dan benda yang tak elok dilakukan antara blogger A dan blogger B.

Apakah kepentinganya? Pertama sekali perhubungan yang tak elok yang dinyatakan diatas harus di elakkan bagi memupuk semangat kerjasama dan bertoleransi. Apa yang penting, kita sebagai umat ISLAM mahupun bangsa yang lain telah di pupuk dari berperangai tidak elok. Kesimpulannya, perhubungan yang baik dapat mengelakkan berlakunya perbalahan, pergaduhan, perpecahan dan lain-lain antara blogger. Sesuatu yang baik datang dari benda baik yang kita buat. Sekian
:-D

11 Jun 2011

Lebarkan Sayap Blog Dengan +1 Button

Lebarkan Sayap Blog | Google +1 Button

Salam sejahtera, Google telah memperkenalkan Google +1 button pada 1 March 2011. Tapi masih ramai blogger yang tidak menggunakan +1 button ni. +1 button adalah untuk vote atau recommend post/website/blog pada pengguna-pengguna enjin carian yang lain.


Merujuk kepada pengenalan Google +1 button. Enjin carian akan index kan post/website/blog mengikut bilangan vote atau cadangan dari user lain.






Cara memasukan Google +1 Button


1. Pergi ke Design blog anda >> Page Element
2. Click pada edit blog post / catatan blog.
3. Tandakan share buttons.
4. Save setting.