Photoshop Designer

27 Januari 2011

CONTEST PIC HITAM PUTIH PALING COOL !




Menanti Kembali

JuruKamera: Ejan
Editor: Apisv2

kalau aku menang contest ni, aku payung member makan nasik set combo pack pilihan 1 bob tomyam, beserta sup kaki kambing+ayam, tapi xnak yang bini pakmat masak.

Tag:



26 Januari 2011

Contest Aksi Makan



Makan Biarlah Beradab ;)

Model: Khalis
Editor: Apisv2

25 Januari 2011

Kaca Inovatif Untuk Berbagai Aplikasi

Sejak dari dulu lagi, Corning Incorperated  mengembangkan kaca inovatif sebagai aplikasi termasuk industri, otomotif dan kormersil.  Mereka menggabungkan bahan, ilmu pengetahuan dan aplikasi interaktif untuk mengelakkan pengguna merasa bosan apabila menggunakan aplikasi harian. Adakah Malaysia akan mencapai tahap teknologi interaktif sebegini pada masa akan datang?




Architectural surface glass 

Contest Gambar Tak Nampak Muka Paling Cool



Sepi Tak Menanti

Model: Ants Joy
Jurugambar: Guwa Rastamat
Editor: Apisv2


Tag:


CLOSED

24 Januari 2011

3D Design Software

apisv3.blogspot.com

Bosan2, tryla wat banner guna Autodesk Maya, asik photoshop jer?
lagi senang wat 3D model, graphic, animation dll.

Kabus Flash

23 Januari 2011

Kabus Photoshop





1. open image anda.

2. click pada tool bar image >> adjusment curve

3. buat point pada curve dan ejas sehingga image anda lebih terang

4. create new layer . click pada brush. setting brush hardness=0. dan lakarkan kabus anda

5. selepas itu, click filter >> blur >> gaussian blur >> pilih antara 200 pixel.

6. pergi pada layer properties untuk ejas opacity

7. tekan Ctrl+U untuk ejas kaler, dan filter >> render >> lens flare utk kecerahan cahaya.

step

Cara Masukkan Metatags(keyword) Dalam Blog

Anda mahukan blog anda menjadi top ranking ? tiada masalah, apa anda perlu lakukan adalah masukan metatags di dalam blog, supaya search engine dapat mengesan tags menarik anda. Semakin banyak tags yang anda masukan semakin tinggi lah kebarangkalian anda menjadi  top blogger.

1. click pada setting dalam blog

2. pilih design >> edit html

3. Cari  <b:include data="blog" name="all-head-content"></b:include>




4. kemudian masukan metatags dibawah line di atas

<meta content='DESCRIPTION HERE' name='description'/>
<meta content='KEYWORDS HERE' name='keywords'/>
<meta content='AUTHOR NAME HERE' name='author'/>



5. Save template anda.

update!
lihat analysis  webmaster tool

22 Januari 2011

Ping Blog Anda Di Blog Search





21 Januari 2011

Bagaimana Disable Right Click Dalam Blog

1. Pergi pada  design blog anda
2. Add gadget blog

3.Kemudian pilih HTML/JavaScript


4.Paste script di bawah


screenshot


<SCRIPT language=JavaScript>
<!-- http://apisv3.blogspot.com -->
var message = "function disabled"; 
function rtclickcheck(keyp){ if (navigator.appName == "Netscape" && keyp.which == 3){ alert(message); return false; } 
if (navigator.appVersion.indexOf("MSIE") != -1 && event.button == 2) { alert(message); return false; } } 
document.onmousedown = rtclickcheck;
</SCRIPT>



Cara Hilangkan Navigation Bar Blog


 Bagaimana Nak Hilangkan Navigation Bar Diatas

1.Pergi pada design >> Edit html
2.  Backup template @ download template anda dahulu.

3. Tekan Ctrl+F dan cari Variable Definition


4. Paste kan #navbar-iframe { display: none !important;} diatas variable definiton
5. Save Template anda

Tingkatkan Traffic Via RSS Feeds

RSS feeds adalah salah satu website feed, ia juga boleh update blog entries, news headline, dan macam2 lagi.
Spesifikasi RSS format adalah XML. Kelebihan RSS feeds adalah mudah untuk reader subscribe dan melihat new update. Jadi saya ingin menunjukkan bagaimana nak submit RSS feeds blog untuk lebih mudah search engine (Google) dapat melihat blog anda.

1. Click pada blog design add new widget RSS

2. Letakkan page URL untuk RSS feeds anda.
Contohnya: http://abu.blogspot.com/feeds/posts/default


3. Selepas itu click continue


4. Register/Login ke feedburner.google.com. dan add URL feeds yang anda masukan kedalam blog tadi


5. Kemudian pergi ke Google Webmaster Tool. Dan submit sitemap anda
seperti: 
/feeds/posts/default
/atom.xml
/rss.xml
/feeds/posts/default?alt=rss


6. Setelah valid rss feed anda, anda boleh view analysis, keyword, subscriber dan lain-lain.



High Pass Filter Photoshop

 
                                               normal                                                 high pass


1. open image
2. pilih quick selection tool
3. drag pada subject image anda
4. kemudian right click layer via copy
5. pilih filter >> other >> high pass >> pilih 250 pixel
6. pergi ke layer toolbar, tukar normal kepada overlay
7. complete..high pass untuk sharp kan subject,tambah pixel  dan  frequency pada image anda.

step

19 Januari 2011

Flash Text Follow Cursor


18 Januari 2011

Flash Banner


sape nak flash banner?aku wt kan percuma,
klu ade masa aku wt..hhaha. cpt2. anta description flash banner korg kat aku.
aku tolongkan wt..

17 Januari 2011

Flash Blog Walking





sape nk embed?haha.tkr kurungan () kpd <>

(embed height="200" pluginspage=" http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" src="http://apisv2.fileave.com/blog.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="250">(/embed)

16 Januari 2011

Tutorial Flash Shining Text




jom tgk, nk aku buat kn untuk korg?heheh;)

Flash Button Link To URL




action script 3.0

mybutton. addEventListener(MouseEvent.CLICK, myButtonFunction);
function myButtonFunction(event: MouseEvent)
 {
var request:URLRequest = new URLRequest("http://your URL");
navigateToURL(request);
}

Saya buat screen annotation je, sebab audio record problemm.heheh.
sape nk tolong aku wt kn? ade ms aku wt, aku send kt emel korg...thanks.

15 Januari 2011

Flood Effect Photoshop






update screenshot!

cara browse plugin:
1. edit >> preference >> plugin
2. browse folder plugin





13 Januari 2011

Light Wipe Adobe After Effect

test

12 Januari 2011

Adjustment Image Photoshop+Camera Raw





1. Buka Adope photoshop
2. Click file >> browse in Bridge (Ctrl+Alt+O)
3. Click pada tab tone curve
4. Buat 6 point pada tone curve seperti dalam gmbar di bawah (click pada garisan untuk buat point curve)


5. Click pada Adjustment brush dan kurangkan expose.
6. Kemudian brush bahagian awan

7. Save image as jpeg dan open with adope photoshop
8. Click Filter >> render >> lens flare >> 35mm prime
9. Tukar kedudukan lens yang sesuai dengan suasana.
10. Complete.

11 Januari 2011

Floral Brush Preset Photoshop


1. Click pada toolbar brush
2. Load preset floral brush
4. Done

9 Januari 2011

Fantasy Cloud Photoshop Preset

before
example fantasy cloud preset

1. Click pada brush tool,
2. Load dan pilih preset fantasy cloud
3. Done


6 Januari 2011

Photoshop Banner Animation




1. Mula-mula buat new file, 1280x300.
2. Tekan Ctrl+I to invert background image putih kepada black
3. Buat text banner anda. (Tekan Ctrl+T untuk free transform text anda)
4. Click pada Windows >> Animation
5. Click pada dropdown menu animation text anda.
6. Pilih position/style/opacity/atau text wrap
7. Click pada stopwatch untuk menukar timeline text anda.
8. Siap!

video

5 Januari 2011

Simple KameHaMeHa Using Light Beam

KameHaMeHa Using Light Beam

screenshot

video