Photoshop Designer

21 Januari 2011

Tingkatkan Traffic Via RSS Feeds

RSS feeds adalah salah satu website feed, ia juga boleh update blog entries, news headline, dan macam2 lagi.
Spesifikasi RSS format adalah XML. Kelebihan RSS feeds adalah mudah untuk reader subscribe dan melihat new update. Jadi saya ingin menunjukkan bagaimana nak submit RSS feeds blog untuk lebih mudah search engine (Google) dapat melihat blog anda.

1. Click pada blog design add new widget RSS

2. Letakkan page URL untuk RSS feeds anda.
Contohnya: http://abu.blogspot.com/feeds/posts/default


3. Selepas itu click continue


4. Register/Login ke feedburner.google.com. dan add URL feeds yang anda masukan kedalam blog tadi


5. Kemudian pergi ke Google Webmaster Tool. Dan submit sitemap anda
seperti: 
/feeds/posts/default
/atom.xml
/rss.xml
/feeds/posts/default?alt=rss


6. Setelah valid rss feed anda, anda boleh view analysis, keyword, subscriber dan lain-lain.



11 ulasan:

  1. info yg menarik..
    thanks sggh blog saye..
    hehee..
    =)

    BalasPadam
  2. thank u so much for a good info ya!

    BalasPadam
  3. kalau guna nie agk2 error x submit di sitemap webmaster tue??....

    BalasPadam
  4. salam kenal..

    best follow blog ni..=)
    sangat berguna utk newbies cam sy..hehe
    terima kasih semua info ni...gigih mentelaah ni..hehehe..:p

    BalasPadam
  5. nak try juga lah nie.. sbnrnnya tak tahu pun nak guna ni... hihok.........

    BalasPadam

Comment Jom