Photoshop Designer

14 Mac 2012

Tutorial Letak Shoutbox Facebook Dalam Blog

Tutorial Letak Shoutbox Facebook Dalam Blog



1. Pergi ke link developer live-stream facebook >>





2. Masukkan URL blog korang seperti gambar di atas atupun adjust size shoutbox korang.


3. Click Get Code.




4. Gambar yang ada border merah di bawah korang letakkan selepas <body attribute. Jangan lupa tukar APP_ID korang






5. Jika keluar error seperti dibawah:


Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly. XML error message: The reference to entity "appId" must end with the ';' delimiter.


gantikan  "//connect.facebook.net/en_US/all.js#appId= APP_ID &xfbml=1";
kepada   " /connect.facebook.net/en_US/all.js#appId=APP_ID&amp;xfbml=1";


6. Manakala border biru korang masukkan dekat design >> add a gadget >> html/java script


7. Save dan siap korang punya shoutbox facebook.




8. Kalau korang xda lagi apps fb. Maka korang kena buat satu mcm gambar kat bawah. Link nak create new application ada masa korang click get code pada gambar no 2 di atas.







Extra >> Autohide Shoutbox Facebook
Semasa add gadget letakkan script border yang berwarna biru seperti gambar di atas pada text yang berwarna merah.


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

[SCRIPT FACEBOOK LETAK KAT SINI]

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close/tutup]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

Kalau tak paham boleh tanya :D . Jgn lupa LIKE fanpage acik ;P

9 ulasan:

  1. nak try kt rumah kang . kat ofis fb block :(

    BalasPadam
  2. thanks.. tapi nape bila nak hide dia jadi double dgn shout box yg ada ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang la. sebab position sama

      Padam
  3. kenapa x kuar kat blog pun ye? pdhal sy dah copy paste dah code tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena buat dari step 1.
      xleh copy terus kod dlm text box tu

      Padam
  4. code id fb punya or blog ? please bgtw dkt kotak jerit kita .

    BalasPadam
  5. thanks yah.. informasi yang sangat bagus..

    BalasPadam

Comment Jom