Belimbing Buluh
|
buah belimbing buluh |
Belimbing Buluh ialah sejenis buah-buahan yang berasal daripada Malaysia dan Indonesia. Buah belimbing berbentuk kecil dan empat segi panjang, dan jarang dimakan segar kerana rasanya terlalu masam. Buah yang hampir masak biasanya digunakan sebagai penyedap rasa, dan sebagai ramuan sambal yang menjadi pencecah untuk sayuran tradisional, serta masakan seperti ikan kari asam pedas dan udang lemak kuning.
Buah belimbing buluh dapat menghilangkan rasa
hanyir, terutamanya ikan-ikan darat (ikan air tawar). Oleh itu, buah ini sering digunakan untuk masakan orang Melayu dan orang Cina.
Jus belimbing buluh buah ini berkesan untuk melegakan
penyakit darah tinggi, kencing manis dan pitam. Selain itu ia juga berkesan untuk melicinkan
kulit muka serta mengatasi masalah
jerawat dan merawat sakit gigi. Bagi mereka yang menghidapi batuk yang berterusan, adalah dinasihati merebus buah ini dan minum air rebusan ini setiap pagi dan petang.
Related Posts : buah-buahan,
informasi
susah nak dapat kan buah ni.
BalasPadambuah ini juga digunakan utk merawat penyakit karang. Mana Mommy tau? Abah Mommy bomoh sakit karang. So, dia guna buah ni.. Agak susah dpt. Tp, so far, kt kedah x ssh sgt.. ;p
BalasPadambeats by dr dre
BalasPadamtiffany jewellery
louis vuitton handbags
the north face jackets
michael kors outlet store
coach outlet online
swarovski crystal
michael kors handbags
true religion jeans
nike air max
20161128lck